3 Boyutlu Yazıcı Yapımı (3D Printer)
Günümüzde gittikçe popülerleşen 3D yazıcılar her kesimden insanın merak konusu olmuştur. Fiyatları değişkenlik gösteren bu ürünü kendinizde evde yapabilirsiniz. Bu yazımızda kendi 3 boyutlu yazıcınızı nasıl yapabilirsiniz ve hangi malzemeler gerekir bu konulara değineceğiz. Yapımını anlatacağımız yazıcı Fatih Bölük tarafından tasarlanmıştır. Gerekli olan malzemeleri 3 başlık altında belirteceğiz. Şase için gereken malzemeler, hareket için gereken malzemeler ve elektronik malzemeler.
Gerekli Malzemeler
Şase Malzemeleri:
- 20×20 Sigma profil 39cm 2 adet
- 20×20 Sigma profil 35cm 2 adet
- 20×20 Sigma profil 32cm 3 adet
- M8mm İndiksiyonlu mil 42cm 4 adet (M: Metrik)
- M8 İndüksiyonlu mil 37 cm 2 adet
- M5 Gijon 33cm 2 adet (Gijon: Dişli mil)
- M6x40 Alyan civata 6 adet
- M6 Pul 6 adet
- M4x10 Alyan civata 32 adet
- M4x40 Alyan civata 2 adet
- M4 Tırtıklı somun 32 adet
- M4 Somun 4 adet
- M4 Pul 32 adet
- M3x40 Havşa civata 8 adet
- M3x25 Havşa civata 5 adet
- M3x20 Havşa civata da 1 adet
- M3x10 Havşa civata 3 adet
- M3x35 Alyan civata 2 adet
- M3x25 Alyan civata 8 adet
- M3x12 Alyan civata 6 adet
- M3x10 Alyan civata 8 adet
- M3 Fiberli somun 40 adet
- M3 Pul 42 adet
Hareket Elemanları:
- Kasnak GT2, 16 diş, 2 adet
- Kayış GT2, 2 metre
- Esnek kaplin M5, 2 adet
- Nema 17 Step Motor 5 adet
- Lineer rulman sc modeli M8, 2 adet veya 4 adet
- Lineer rulman lm modeli M8, 7 adet
- MK8 Dişli 1 adet
Diğer Malzemeler:
3D Yazıcı Şase Kurulumu
3D yazıcıdan çıkarılması gereken parçaların bazılar şase montajında gerekeceğinden, öncelikle bu parçaların basılmasını önermekteyiz. Aşağıdaki adımlar tek tek takip edilmelidir.
- 32cm olarak kesilen profillerin uçlarından 10mm içeride m6 boyunda delikler delinmeli.
- 39cm olan profilin iki ucuna, 35cm olan profilin ise tek ucuna 6’lık klavuz ile diş açıyoruz. (Profilin ortasındaki boşluğa)
- Bu parçalar birleştirilerek taban oluşturulur ve z eksenine gelecek profiller tabanın bir tarafından 6cm iç kısıma yerleştirilir. Aşağıdaki görsel şasenin temel kurulumu hakkında daha iyi bir fikir verecektir.
Elektik Bağlantıları:
Elektriksel bağlantıları aşağıdaki şemaya göre yapmanız gerekmekte.Biz z ekseninin kontrol eden iki step motoru ortak bağlayacağız. Bu sebeple tek sürücüye ortak bağlanacak. Tek extruderimiz olduğu için ikinci extruder bağlantı kısmı boş kalacak.
Tablalaların tasarımına bu
linkten ulaşabilirsiniz. Ardından pleksiglastan bu tablaları kestirerek montajını yapabilirsiniz. Son halimiz yaklaşık olarak aşağıdaki görseldeki gibi olacak.
Yazılımın Yüklenmesi:
Kod olarak Merlin Firmware’ın açık kaynaklı kodunu kullanacağız. İndirmeniz gereken dosyalara buradan ulaşabilirsiniz. Yazılımı Arduino programının içine aktardığınız zaman yazılımın sekmelerden oluştuğunu göreceksiniz. Biz işlemlerimizi Configuration.h sekmesi içinde yapacağız. Yapılması gereken ayarlara bu
link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra yazılımı Arduino Mega kartımızın içine yükleyeceğiz. 3D yazıcımızın kontrolünü Repetier programı üzerinden yapacağız. Bu
link üzerinden indirebilirsiniz.
Resimde görmüş olduğunuz kutu ve yuvarlak içine alınmış yerler bizim için önemli. Bu yerler bağlantı kurmanıza bir diğeri boundrate’inizi ayarlamanıza ki bu 250000 dir. Diğerleri ise motorlarınızı başlanğıç konumuna götürmenize yarar. Motorlara hareket vermeden önce eliniz end switch’lerde olsun ve sonrasında bir ekseni başlanğıç konumuna göndermeye basın. yanlış tarafa giden eksenin kod içinde false ise true, true ise false’a çevirin. Sonrasında ise printer’ımız söylenen uzaklığa doğru gidiyor mu diye kalibrasyon yapacağız. Aslında basit içler dışlar çarpımı. Bunun için kumpas ve ince uçlu keçe kaleminiz olsa iyi olur. Bir eksene istediğiniz uzaklığa gitmesini söyleyin sonra ne kadar gittiğini kumpas ile ölçüp yazın. formül şu Kod’a yazacağım değer = Kod’da yazan değer * Gitmesini söylediğim uzaklık / Aslında gidilen uzaklık. Misal; kodumda x ekseni için 78.7402 yazıyor ben 50mm git dedim 37mm gitti. Koduma yazacağım değer ise 78.7402×50/37 yani 104.4056’dır bu işlemi ne kadar çok ve doğru şekilde yaparsanız doğru sayıya o kadar yaklaşırsınız. Bunu 3 eksen ve birde extruder motoru için yapın. herseferinde kodu tekrardan atacaksınız. Bu arada arduino açık iken repetier bağlantı kuramaz. Herşeyi yeterince iyi yaptıysanız ve nozzle’ınızı tablaya yeterince yakın tutuysanız. ilk deneme baskınızı almanızın vaktidir. STL dosyalarının içinde calibration steps dosyası bu iş için ideal. Baskınız çok iyi çıktıktan sonra işte sizinde çok iyi bir yazıcınız oldu demektir.
Bu printer ile ilgili tüm çizimlere, bağlantılara ve printer'in bitmiş halinin 3 boyutlu çizimine
buradan ulaşabilirsiniz.