Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
28.07.2023

Algoritma Nedir?

Algoritma Nedir?

 
Algoritma, belirli bir işi yapmak ya da bir problemi çözmek için tasarlanan yoldur. Bir işi yapmak için gereken tüm adımların toplamıdır. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temelinde algoritma vardır. 
 

Algoritma Tarihçesi

 
Algoritma kelimesi 9.yüzyılda Algoritmik çalışmalarını kitaplaştırarak Matematik tarihine çok büyük bir katkı sağlayan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi’den gelir. Yazdığı kitabın latince çevirisi Avrupa’da büyük yankı uyandırır. Yazarın adını telaffuz edemeyen Avrupalılar "algorizm" sözcüğünü "Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları" anlamında kullanırlar. Bu sözcük zamanla "algoritma"ya dönüşür.
 
Algoritmada; başlangıç, son ve ara adımlardan oluşur. Her adımda yapılacak işlem açıkça belirtilir ve alınacak cevaba göre bir sonraki adıma geçilir. Bilgisayarların çalışma mantığı tamamen algoritmalara dayanır.
Basit bir örnekle açıklayacak olursak. Yandaki tabloyu ele alalım. Evde ampül 
çalışmadığı zaman, kendimize öncelikle fiş takılı mı? diye sorarız. Takılı değilse fişe takarız. Fakat hala yanmıyorsa bu sefer ampulün patlak olup olmadığını kontrol ederiz. Eğer ampul patlaksa değiştiririz. Ancak yine çözüm olmuyorsa lambayı değiştiririz. Gördüğünüz gibi aslında bizde bilgisayarlar gibi algoritmik yaklaşımı hayatımızın çoğu yönünde farkında olmadan kullanırız.
 

 

 

 

Akış Diyagramları – Şemaları

 
Algoritmadaki adımların şekilsel ya da grafiksel olarak ortaya konulmasına akış diyagramı (şeması) denir.  Akış şemasında belirli semboller bulunmaktadır ve hepsinin farklı bir anlamı vardır. 
Elips: Başlangıç yada bitişte kullanılır
Dikdörtgen:  Genel işlemlerde kullanılır.
Paralelkenar: Bilgi giriş ve çıkışlarında kullanılır.
Eşkenar Dörtgen: Karşılaştırma yada koşullarda kullanılır.
 
Akış diyagramı

Algoritma Örnekleri

 
Örnek 1:  Bir öğrencinin üç sınavdan aldığı notları ortalamasını alıp beşlik sistemdeki karşılığını ekrana yazan programın akış diyagramı ve metinsel algoritmasını yapalım.
 

Metinsel algoritma

A1 : Birinci notu gir.
A2 : İkinci notu gir.
A3 : Üçüncü notu gir.
A4 : Sayıların üçünü topla.
A5 : Toplam sonucunu üçe böl.
A6 : Ortalama >= 85 ise not=5 git A11
A7 : Ortalama >= 70 ise not=4 git A11
A8 : Ortalama >= 60 ise not=3 git A11
A9 : Ortalama >= 50 ise not=2 git A11
A10 : Ortalama >= 0 ise not=1 git A11
A11 : Notu yaz.
A12 : Bitir.

Akış Diyagramı