Arduino Programlama Nasıl Yapılır? Arduino Nasıl Kullanılır?
Bu blog yazımızda Arduino programlamaya yeni başlayanlar için, Arduino Uno yada diğer Arduino modellerini Bilgisayara nasıl tanıtırız, içine nasıl yazılım yükleyebiliriz, Arduino ile kullanacağımız bileşenlerin kütüphanelerini nasıl yükleriz, konularına değineceğiz.
Arduino’yu Bilgisayara Tanıtma
Kullandığımız Arduino modeli orjinalse yada
Arduino Uno R3 DIP modeliyse ürün yanında gelen kablo ile doğrudan bilgisayara bağlayabilirsiniz. Bilgisayar otomatik olarak Arduino’yu tanıyacaktır. Eğer kartınız
Arduino Uno R3 SMD CH340 Chip modeliyse, CH340 entegresi için bir driver kurmanız gerekmektedir. Bu kurulumun ardından Arduino’nuz sorunsuz çalışacaktır.
Buraya tıklayarak driver indirebilirsiniz.
Arduino’ya Yazılım Yükleme
Arduino kartmıza program yüklemek için takip etmemiz gereken birkaç adım vardır. Öncelikle Arduino’nun resmi internet sitesinden kendi işletim sistemimize uygun olan yazılımı indirmemiz gerekmektedir. Yazılımı indirip bilgisayarımıza kurduktan sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacağız.
Bu ekran üzerinden Araçlar > Kart: kısmından Arduino modelimizi, ardından Araçlar > Port kısmından Arduino’muzun bilgisayar üzerinde bağlı olduğu portu seçeceğiz. Daha sonra yazılımımızı Yükle butonuna tıklayarak Arduino kartımıza yükleyebiliriz.
Arduino’ya Kütüphane Ekleme
Kütüphaneler, Arduino ile kullandığımız sensör, ekran vs. gibi donanımların çalışması için gerekli olan kodların derlenmiş halleridir. Örneğin: bir Lcd ekranı Arduino ile kullanacağımız zaman belirli komutlar yazmak gerekir. Daha sonra Lcd.begin komutu ile lcd ekran çalışabilir. Fakat bu belirli kodlar yazılmadığı taktirde ekran çalışmaz. Ancak hazır bir kütüphane seçildiği zaman gerekli olan kodlar sistemde gömülü olarak çalışmaya başlar ve size ancak begin komutu vermek kalır.
Arduino’ya kütüphane eklemek için solda yer alan görseldeki gibi Taslaklar > Library Ekle kısmını kullanabilirsiniz. Buradan Arduino yazılımı içerisindeki mevcut kütüphaneleri kullanabilir, yeni bir kütüphaneyi internetten indirip içine yükleyebilir ve kendinize ait hazır kütüphane kodları yazabilirsiniz.