Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
28.07.2023

Arduino, Potansiyometre ile Led Kontrolü

Robotlarda, makinalarda ve çeşitli cihalarda makinalar arası iletişim ve çeşitli kontrolleri sağlamak için kullanılan Arduino kartlarında, potansiyometre kullanarak led kontrol etme işleminin nasıl yapılacağını aşağıda görebilirsiniz. 
 
Potansiyometre ayrıca değişken direnç olarak bilinir. 5V ile çalıştırıldığında, orta pin, potansiyometre üzerindeki düğmenin konumuna bağlı olarak 0V ile 5V arasında bir voltaj üretir. Bir potansiyometre değişken voltaj bölücü devresinin mükemmel bir gösterimidir. Voltaj, orta pin ile toprak pimi arasındaki dirençle orantılı olarak bölünür. Bu devrede, bir LED'in parlaklığını kontrol etmek için bir potansiyometrenin nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz.
 
Aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
 

Devrenin hazırlanışı :

  • Öncelikle çok fazla 5V ve GND pinine ihtiyacımız olduğu için GND pinini breadboard'un yatay akımlı bölümlerinden birine, 5V pinini ise diğer bölümüne takıyoruz.
  • Potansiyometreyi ise dikey akımlı bölmelerden herhangi birine bağlıyoruz.
  • Potansiyometrenin sol bacağı 5V akım geçen bölmelerden birine, orta bacağı Arduino A0 pinine, sağ bacağı ise GND bölmelerinden birine bağlıyoruz böylelikle potansiyometremiz kullanılabilir hale geliyor.
  • Led'i yine dikey akımlı bölmelerden herhangi birine bağlayıp uzun bacağından 13 nolu pine bağlantı kurup kısa bacağına 330Ω direnç bağlıyoruz.
  • Direncin diğer ucunu is GND'ye bağlıyoruz.
 
Arduino, Potansiyometre ile Led Kontrolü
 

Arduino Kodu


int sensorPin = 0; // Potansiyometre analog pin 0'a bağlı
int ledPin = 13; // LED dijital pin 13'e bağlı
 
 
void setup () // Kod başlangıcında bu fonksiyon bir kez çalışır
{
pinMode (ledPin, OUTPUT);   //LED'i yakmak için 13 pinini kullanacağız, bu yüzden onu çıkış olarak yapılandırmalıyız.
}
 
void loop () //Bu fonksiyon setup () tamamlandıktan sonra art arda çalışır
{
int sensorValue;  //İlk önce potansiyometrenin değerini kaydetmek için başka bir tamsayı değişkeni belirliyoruz
 
 
// Arduino, analogRead () adı verilen yerleşik bir işlevi kullanarak analog giriş pinlerindeki harici voltajları okuyabilir. Bu fonksiyon, kullandığımız analog pin olan bir giriş değeri alır (önceki 0'a       ayarladığımız sensorPin). 0 (0 Volt) ile 1023 (5 Volt) arasında değişen bir tam sayı döndürür.
 
sensorValue = analogRead (sensorPin);
// Şimdi gbi LED'i yanıp söneceğiz, ancak yanıp sönme hızını değiştirmek için sensorValue değişkenini kullanılcak (sayı ne kadar küçük olursa, o kadar hızlı yanıp söner).
 
digitalWrite (ledPin, HIGH); // LED'i açın
 
delay(sensorValue); // SensorValue milisaniye kadar duraklat
 
  digitalWrite (ledPin, LOW); // LED'i kapatın
 
  delay(sensorValue); // SensorValue milisaniye kadar duraklat
  //loop () sonsuza dek tekrar eder.
}

 
int sensorValue;
 
Bir "değişken", kodunuzda değişebilecek değerler için bir yer tutucudur. Değişkenleri kullanmadan önce tanıtmanız veya "bildirmeniz”; burada "int" (integer) türünde sensorValue adlı bir değişkeni belirliyoruz. Değişken adlarının büyük / küçük harf duyarlı olduğunu unutmayın!
 
 
sensorValue = analogRead (sensorPin);
 
Analog pinteki değeri okumak için analogRead () fonksiyonunu kullanırız. analogRead () bir parametre alır, kullanmak istediğiniz analog pimi ("sensorPin”) alır ve 0 (0 volt) ile 1023 (5 volt) arasında bir sayı ("sensorValue”) döndürür.
 
 
delay(sensorValue);
 
Mikrodenetleyiciler çok hızlıdır, saniyede binlerce satır kod çalıştırabilir. Ne yaptığını görebilmemiz için yavaşlatmak için, sıklıkla koda gecikmeler ekleriz. delay () milisaniye cinsinden sayılır; Bir saniyede 1000 ms var.
 
Kodu çalıştırdıktan sonra, potansiyometrenize göre LED'in daha hızlı veya daha yavaş yanıp söndüğünü görmelisiniz. Çalışmıyorsa, devreyi doğru monte ettiğinizden ve kodu doğrulayıp panoya yüklediğinizden emin olun.