Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
11.08.2023

Direnç Ölçer Yapımı | Arduino ile Ohm Ölçme, Ohmmetre

Arduino ile direnç ölçer yapımı sizlerle. Arduino kullanarak kendi ohm metrenizi yapabilmeniz oldukça kolay! Gerekli işlemleri gelin birlikte bakalım.
 

Direnç Ölçer Nedir

Direnç ölçer; elimizde bulunan ancak değerlerini bilmediğimiz dirençlerin kaç ohm olduklarını ölçmek amacıyla kullanılan bir üründür. Eğer elinizde ohm değerlerini bilmediğiniz dirençler varsa bu proje sayesinde direncin değerini öğrenebilirsiniz.
 
Devremiz oldukça basit. Tek ihtiyacınız olan bir Arduino, ölçmek istediğiniz direnç ve bilinen bir değere sahip başka bir direnç. Bilinen ve bilinmeyen dirençlerle bir voltaj bölücü kuracağız ve Arduino ile aralarındaki voltajı ölçeceğiz. Sonra Ohm Yasası’ndan direnci hesaplayacak bir kod kullanacağız.
 
İlk olarak, devreyi şu şekilde bağlayın:
 
 
 
Birazdan paylaşacağımız Arduino kodlarında 5. satıra bilinen direnç değeri girilecektir. Bizim uygulamamızda bilinen direnç değeri 1K Ohm (1000 Ohm) değerindedir. Bu nedenle, bizim uygulamamızda float R1 = 1000 ; şeklinde görünecek.
 
Program, bilinen direnç ile bilinmeyen direnç arasındaki voltajı okumak için A0 analog pimini kullanacak. Yine de başka bir analog pimi kullanabilirsiniz, 1. hattaki pim numarasını değiştirmeniz ve devreyi buna göre kablolamanız yeterlidir.
 
Seri monitörü açtığınızda saniyede bir yazdırılan direnç değerlerini görürsünüz. İki değer olacaktır, R2 ve Vout.
 
R2: Bilinmeyen direncimizin değeri
Vout: bilinmeyen direncinizdeki voltaj düşüşüdür.
 

Doğruluk Oranı

Bizim projemizde bilinmeyen direnç olarak kullandığımız ürün 200 ohm. İşte aldığımız sonuçlar:
 
Görüldüğü üzere değerler oldukça doğru çıkıyor. Yalnızca % 1.6’lık bir yanılma payı var.
Ancak, bunlar 220K Ohm "bilinmeyen” bir direnci ölçtüğümde aldığımız sonuçlar:
 
 
Buradaki hata % 100’den fazla. Çünkü hala 1K Ohm olarak bilinen bir referans direnç kullanıyorduk. Bilinen direncin değeri bilinmeyen direncin direncinden çok daha küçük veya daha büyükse Ohm metrenin doğruluğu zayıf olacaktır.
 
Sorun, bilinmeyen dirence daha yakın olan bilinen bir direnç kullanılarak kolayca çözülebilir. 1K Ohm bilinen direnci 100K Ohm dirençle değiştirdikten sonra, ölçümlerin doğruluğu büyük ölçüde iyileşti. Yukarıdaki koddaki 5. satırı (kayan R1 = 1000) yeni bilinen direncinizin değerine değiştirmeyi unutmayın. Bunlar aynı 220K Ohm "bilinmeyen” direnç ve 100K Ohm olarak bilinen bir dirençle aldığımız değerler:
 
 

İşte yine düşük bir hata oranı ile ölçüm yapmamız bu kadar kolay.

Arduino Kodları

intanalogPin=0;

intraw=0;

intVin=5;

floatVout=0;

floatR1=1000;

floatR2=0;

floatbuffer=0;

voidsetup()

{

Serial.begin(9600);

}

voidloop()

{

raw=analogRead(analogPin);

if(raw)

{

buffer=raw*Vin;

Vout=(buffer)/1024.0;

buffer=(Vin/Vout)-1;

R2=R1*buffer;

Serial.print("Vout: ");

Serial.println(Vout);

Serial.print("R2: ");

Serial.println(R2);

delay(1000);

}

}