Filament 3 Boyutlu yazıcıların yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı günümüz Dünyasında adından sıkça söz ettiren bir malzemedir. 3D Yazıcılara çok az da olsa ilgi duyan herkesin mutlaka bir kez bile olsun duyduğu maddelerdir. Blog yazımızda filament nedir, filament çeşitleri nelerdir gibi konuları ele alacağız. Bu çeşitler arasında nasıl bir seçim yapılması gerektiğine değineceğiz.
Filament en basit anlatılacak şekliyle, 3 boyutlu yazıcıların kartuşudur. Nasıl ki kağıt üzerine baskı yapan yazıcılar mürekkep kartuşa ihtiyaç duyuyorlarsa, 3d yazıcılar da baskı yapabilmek için bu ürüne ihtiyaç duyarlar.
Derinlemesine bir şekilde konuya değinecek olursak bu inanılmaz hammaddeler aslında plastikten başka bir şey değillerdir. Ancak bir farklılık vardır. Filamentin içeriğini oluşturan malzeme polimer plastiktir. Bunun farkı ise sıradan bir plastik ısıtıldığında yanarken bu malzeme ısıtıldığıda eriyerek akışkan bir kıvama dönüşür. Bu aşamada yapılması gereken ise bu malzemeye anlamlı bir şekil kazandırıp soğutmaktır. Burada ise imdadımıza 3D yazıcılar yetişmektedir.
Filament çeşitleri dendiğinde akla başlıca PLA, ABS ve PETG çeşitleri gelsede onlarca özel çeşit bulunmaktadır. Her biri kendi içerisinde başka bir özelliğe sahip olduğundan kullanım alanınızın türüne göre seçim yapmak oldukça önemlidir. Başlıca filament çeşitleri;
Bazı önemli çeşitler aşağıda açıklanmıştır.
Pla, filament çeşitleri arasında en çok öne çıkan ve en çok kullanılan modeldir. En yakın rakibi olan ABS'den farklı olarak organik hammadde içeriğinden üretilmektedir. Neredeyse tüm yazıcılar PLA ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede hobi olarak baskı alan kişilerden, büyük firmalara kadar pek çok kişi PLA tercih etmektedir. Baskı alma sıcaklığı 190°C – 220°C değerleri arasındadır ve yatak sıcaklığının 50°C – 70°C arasında olması gerekmektedir. Bu kadar çeşidi birbirinden ayıran özelliklerin başında sıcaklık aralıkları arasındaki farklar önemli bir rol oynamaktadır.
ABS'de ise PLA'dan farklı olarak kimyasal hammadde içeriği göze çarpmaktadır. İnsan sağlığına yenmediği sürece zararı yoktur elbette. :) Çoğu modelden çok daha katı ve sağlam bir yapıda olması nedeniyle genellikle önemli yerlerde kullanılacak çabuk hasar görmeyecek parçaların imalatında tercih edilir. Isı aralıkları da buna bağlı olarak PLA'ya göre daha yüksektir. Baskı alım sıcaklığı 230°C – 260°C değerleri arasındadır, yatak sıcaklığının ise 80°C – 120°C arasında olmalıdır.
Burada tek tek değinemeyecek olsak da birbirinden güzel ve çok sık kullanılmayan filament çeşitleri es geçilmemelidir. Örneğin Flex oldukça işlevsel ve bazı projelerde hayat kurtarıcı özelliğe sahiptir. Bazı parçalar sert filamentlerle oldukça zor basılırken ve kullanılacakları yerde sabit tutulamazken, flexle basılan parçalar bunu oldukça başarılı şekilde yapabilmektedir.
Bir diğer özel çeşit ise birçok rengin birleşimi ile oluşan Rainbow Multicolor modelidir. Birbirinden güzel ve eğlenceli tasarımlar ortaya çıkarmak yalnızca hayal gücünüz ile sınırlıdır.
Bu kadar çeşit arasında tercih yapmak oldukça zor gözükse de filament seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca konular vardır. Seçeceğimiz ürünün çapı, nerede kullanılacağı, nasıl bir şey elde edilmek istendiği başlıca faktörlerdir.
Öncelikle çeşitleri yarı yarıya düşüren birinci unsur çaptır. 1,75mm ve 2.85mm olarak iki farklı kalınlık mevcuttur. Hangi ölçü yazıcınız ile uyumlu ise bu ölçüyü tercih etmeniz gerekmektedir.
İkinci en önemli konu ise hammadde çeşitidir. Yapmak isteyeceğiniz baskının türüne bağlı olarak PLA, ABS, PETG, Flex gibi çeşitler arasından seçim yapılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ne yapılmak istendiğidir. İstenilen şey sertlik ise PETG, kullanım kolaylığı ve her printer ile kullanım ise PLA, esnek bir malzeme üretimi ise FLEX seçilmelidir.