Orange Pi One Kurulumu
Kurulum için Gerekli Malzemeler
- ORANGE PI ONE
- ORANGE PI ONE güç adaptörü.
- HDMI çıkışına sahip monitör/tv ya da vga/dvi/display port to hdmi kablo.
- İnternet erişimi için ağ kablosu ya da uyumlu wireless adaptör
Step 1
İlk olarak "orangepi one” cihazımızın elektrik ve görüntü bağlantılarını yaparak çalıştıralım.
Step 2
Ürün fabrikasyon çıkışlı "Android” işletim sistemi ile geldiği için ilk açılışta dahili hafıza da yer alan android işletim sistemi bizi karşılıyor. Klavye, Fare ve Ethernet bağlantılarını yaparak orange pi ile android deneyimini yaşayabilirsiniz.
Step 3
Cihazımızın sağlıklı çalıştığını test ettikten sonra. Şimdi Orange PI üzerinde bize sınırsız imkanlar tanıyan Linux dağıtımlarının kurulumu ve kullanımlarına geçelim.
Step 4
Kurulum işlemleri için Windows işletim sistemi kullanacağız. Windows masaüstü uygulamaları yardımı ile önce "sd kart” biçimlendirip” kurulum için hazır hale getireceğiz.
Step 5
Uyarı: Bu adımda yapılacak işlemler sd kartınızın tüm içeriğini silecektir!
SDFormatter programını çalıştırıp. "Drive” alanında sd kartımızın takılı olduğu sürücü harfinin olduğundan emin oluyoruz (Eğer bu nokta da sürücünüzü göremez iseniz. "Refresh” yardımı ile sürücülerin tekrar listelenmesini sağlayabilirsiniz.). "Option” seçeneğinden "Format Type” alanı "QUICK” ve "FORMAT SIZE ADJUSTMENT” alanını "ON” olarak ayarlayıp. "OK” butonu ile onaylıyoruz.
Step 6
"SDFormatter” uygulaması için gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra. Uygulamayı çalıştırıp sd kartımızın biçimlendirilmesi işlemine başlayabiliriz. "Format” butonu yardımıyla biçimlendirme işlemine başlıyoruz.
Karşımıza gelen "Data may be retrieved after Quick Format. Do you want to continue with Quick Format?" uyarısına "Tamam” yanıtını veriyoruz.
Sonrasında gelen "Do not remove the drive during formatting. Are you sure you want to format?” uyarısı da yine "Tamam” yanıtını vererek işlemi tamamlıyoruz.
İşlem tamamlandığında karşımıza gelen bildirimde "Drive Format Complete !” yazısını gördüğümüzde biçimlendirme işleminin başarıyla tamamlandığını anlıyoruz.
Step 7
SD kartımızı biçimlendirip Linux dağıtımlarının kurulması için uygun hale getirdik. Şimdi sıra hangi Linux dağıtımını kullanmak istediğimize geldi. Uygun işletim sistemlerini resmi site orangepi.org ya da Linux dağıtımlarının topluluk sitelerini ziyaret ederek edinebilirsiniz.
Step 8
Orange PI kurulumu için kullanacağımız Linux dağıtımı olarak "Armbian Linux” seçtik. Armbian Linux Orange PI resmi sitesi üzerinde mevcut değil. Bu yüzden Armbian resmi sitesi üzerinden "Orange PI One” modeli için uygun olan kalıp dosyasını
indirmemiz gerekiyor.
Step 9
Orange PI One için Armbian Linux kalıbını indirdikten sonra ihtiyacımız olan Windows uygulaması "
Win32 Disk Imager”. Bu uygulama ile indirmiş olduğumuz Linux dağıtım kalıbını sd kartımıza Orange Pı ile boot edecek şekilde yazdıracağız.
Step 10
"Win32 Disk Imager” programını çalıştırıyoruz. Program açılınca "Image File” alanına indirmiş olduğumuz kalıp dosyasını veriyoruz. Sonra sağ tarafta bulunan "Device” alanından sürümüzün doğru seçili olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Ve son olarak "Write” butonuna basıyoruz.
Karşımıza gelen "Writing to a physical device can corrupt the device. (Target Device[F(sd kart hangi sürücüde ise):\] ””) Are you sure you want to continue?”
Uyarısına "YES” yanıtını veriyoruz.
"Armbian Linux” kalıbını sd kartımıza yazdırılması işlemi başlıyor.
"Write Succesful” yazısını gördüğümüzde işlem tamamlanmış oluyor. Artık sd kartımızın içerisinde "Armbian Linux” işletim sistemi yer alıyor.
Artık sd kartımızı orange pi kartımıza takıp ardından Ethernet kablosunu ve güç kablosunu takıp kullanabilirsiniz.