Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
11.08.2023

Otomatik Sulama Kiti Kurulumu (Arduino`suz)

Bu yazıda DIY otomatik sulama kiti ürünümüzde bağlantıların nasıl olması gerektiğine değineceğiz. Arduino kullanmadan otomatik çiçek sulama projesi yapabileceğiniz bu ürün sulama işleminize büyük bir kolaylık katacak. Gelin birlikte gerekli adımları takip edelim.
 

Otomatik Bitki Sulama Kiti Malzeme Listesi

Projemizi yapmak için gerekli olan malzemeler;
  • Toprak Nem Listesi
  • 5v 1 Kanal Röle Modülü
  • Mini Su pompası (Dalgıç Motoru)
  • Dişi-Dişi Jumper Kablolar
  • Motora ve Röleye enerji vermek için bir kaynak. (4’lü pil yuvası yada 5-9V arası eşdeğer enerjiyi verebilecek başka bir kaynak kullanabilirsiniz.)
  • Motorunuza uygun çapa sahip serum hortumu
Sitemizde yer alan DIY Otomatik Sulama Kiti adlı ürün tüm bu ürünleri içerisinde barındırmaktadır. Yalnızca haricen pil almanız gerekecektir.
 

Bağlantı Şeması

Aşağıda yer alan bağlantı şemasını dikkatlice kontrol ederek bağlantımızı yapmamız bu projeyi çalıştırmak için yeterli olacaktır. Şimdi yapmamız gerekenleri tek tek ele alalım.
 
 
  • Öncelikle röle modülümüzün çalışması için röleye enerji vermemiz gerekmektedir. Röl modülünün önünce VCC, GND ve IN pinleri bulunur. VCC pininden pil yuvanızdan yada hangi kaynağı kullanıyorsanız oradan gelen enerjinin artı ucunu bağlayınız. GND yazan uca ise eksi ucunu takınız. Bu işlem rölenizin çalışmasını sağlayacak. Daha sonra rölenizin Com yazan ucuna da aynı kaynaktan enerji veriniz. (Farklı bir kaynakta kullanabilirsiniz ancak masraftan kaçınmak için tek bir kaynağın çıkışını çoklamak daha mantıklıdır.)
  • Motorumuzun çalışması için enerjiyi röleden alması gerekmektedir. Rölenin Normalde Kapalı ucuna bir kablo bağlayıp diğer ucunu motorumuzun artı ucuna takıyoruz. Motorun eksisini ise herhangi bir GND toprak ucu ile birleştiriyoruz.
  • Toprağa sapladığımız toprak nem sensörünü fotoğraftaki gibi kendi devre kartına takıyoruz. Devre kartının da röle gibi çalışabilmek için 5V’luk bir enerjiye ihtiyacı var. Bu nedenle yine aynı kaynaktan VCC ucuna artı, GND ucuna ise eksi voltajımızı veriyoruz. Bu işlem devrenin çalışmasını sağlayacak. Devre üzerinde iki adet sinyal çıkışı bulunmaktadır. Bunlar AO(Analog) ve DO(dijital) sinyal çıkışlarıdır. Analog olan sinyal çıkışı toprağın nem oranına göre 0-5V arası bir sinyal çıkışını bize verir. Ne kadar kuruysa oran o kadar artar. Dijital ise var-yok işlemi yapar. Toprak kuru ise 5v’luk bir sinyali röleye gönderir. Islak ise göndermez. Bu sinyali kullanacağımız için DO pinine taktığımız kablonun diğer ucunu rölemizin IN pinine takıyoruz.
  • Son olarak nem sensörümüzün devre kartının üzerinde mavi renkte bir potansiyometre bulunmakta. Burası hassasiyet ayarının yapıldığı kısımdır. Bu potansı bir tornavida yardımı ile yavaşça çevirerek hangi kuruluk oranında tekrar su gelmesini istediğimizi deneme yanılma yöntemi ile ayarlayabiliriz.