Menü
Kapat
Giriş Yap Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
11.08.2023

Voltaj Regülatörü Nedir? Nasıl Çalışır

Voltaj regülatörü, giriş voltajını istenen çıkış voltajına göre değiştiren ürünlerin genel adıdır. Blog yazımızda genel olarak voltaj regülatörlerinin çalışma prensibine, çeşitlerine ve uygun voltaj regülatörü seçimi nasıl yapılmalı bu konulara değineceğiz.
 

Voltaj Regülatörü Nedir

Voltaj regülatörü, girilen voltaj değerini istenilen çıkış voltaj değerlerine ayarlayan bir üründür. Regulator kelimesinin Türkçe karşılığı düzenleyici anlamındadır. Yani bu ürünler voltajı düzenlemektedirler. Ancak bu ürünler bahsedilen işlemleri kendi kapasiteleri kapsamında yapabilirler. Lm2596, LM317 vb. yüzlerce çeşit voltaj regüle eden entegreler bulunmaktadır. Her entegre belirli voltaj aralıklarında ve belirli amper değerlerine kadar çalışabilir. Bu değerler sattığımız ürünlerin açıklama kısımlarında yazmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise düzenleyicinin türünü doğru seçmektir. Bunun detayına ise aşağıdaki başlıkta değineceğiz.
 

Regülatör Çeşitleri

Regülatör çeşitleri; giriş voltajına ne yapılması istendiğine göre değişiklik gösterirler. Başlıca çeşitler:
  • Voltaj düşürücü (Step Down)
  • Voltaj yükseltici (Step Up - Booster)
  • Voltaj Sabitleyici
  • Akım ayarı yapan modeller şeklindedir.
 
Voltaj yükselticiler belirli bir giriş voltajını kendi değerlerinin üzerine çıkarırlar. Örneğin 12V DC bir kaynaktan gelen enerjiyi 24V DC yapmak istiyorsak bir yükseltici kullanmamız gerekir. Aksi bir şey belirtilmediği sürece genelde regülatör modülleri ya yükselticidir yada düşürücüdür. İki işlemi bir arada yapabilecek modeller de elbette mevcuttur. Ancak aksi bir durum belirtilmediği sürece üzerinde tek entegre varsa bu modeller genelde yalnızca bir işlem yaparlar. Bir yükseltici giriş voltajından daha düşük bir voltajı asla çıkış voltajı olarak veremeyecektir.
 

Voltaj Düzenleyici Seçimi

Ürün seçimi yaparken yaparken dikkat etmemiz gereken başlıca konu ne yapmak istediğimizdir. Voltajı yükseltmek mi istiyoruz yoksa düşürmek mi? Yada sabit mi tutmak istiyoruz? Buna göre bir tercih yapmamız gerekecektir.
İkinci dikkat edilmesi gereken husus ise akım sınırıdır. Voltaj regülatörünün çıkışına bağlayacağımız cihazın çekeceği akım değeri önemlidir. Bu akım değerinin, kullandığımız regülatörün akım değerinden fazla olmaması gerekmektedir. Bu durumda regülatör çık ısınır ve kısa süre içerisinde bozulur. Bu durumun yaşanmaması için daha yüksek akımlı bir regülatör seçmek gerekecektir.
 
Ürün seçimi konusunda size yardımcı olmayı çok isteriz! Size uygun olan voltaj düzenleyiciyi bulmak için voltaj regülatör kartları kategorimizi ziyaret edebilir, ayrıca destek@motorobit.com adresine mail atarak yardım isteyebilirsiniz.